Grondspots

Appeltje, eitje!

24 Volt kabelsysteem

We leggen het Suslight 24 Volt kabelsysteem stap voor stap aan je uit.

Stap 1 

Een spatwaterdicht stopcontact. 

Stap 2 

Bepalen hoe de verlichting aan en uit gaat, hierin zijn 4 keuzes: 

A In- en uitschakelen via een wifi stopcontact Bedien jouw buitenledverlichting overal en altijd door middel van een app op jouw smartphone of tablet.  

Het Wifi stopcontact 230V heeft een maximaal bereik van 400 meter. Bij deze bereikaanduiding gaat het echter om de zogenoemde ‘reikwijdte in open veld’ (reikwijdte bij direct visueel contact tussen zender en ontvanger, zonder storende invloeden). In de praktijk bevinden zich echter muren, plafonds, enz. tussen zender en ontvanger waardoor het bereik uiteraard wordt beperkt. 

Aansluiten Het Wifi stopcontact 230V steek je in het spatwaterdichte stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de transformator in het Wifi stopcontact 230V. 

OF 

B De zon schakelt in en uit  Deze slimme Dusk to Dawn meter weet wanneer het licht en donker is door zijn lichtniveaumeter. Dankzij de Dusk to Dawn 24V hoef je niet om te kijken naar de bediening van de buitenledverlichting: bij schemer schakelt de verlichting in en bij zonsopkomst schakelt de verlichting vanzelf uit. 

Belastbaar De Dusk to Dawn 24V heeft een maximale belasting van 105 Watt en beschikt over een robuuste corrosie bestendige behuizing. 

Aansluiten De stekker van de transformator is in een spatwaterdicht stopcontact gestoken. Vervolgens sluit je de Dusk to Dawn 24V aan op de transformator.  

 

OF 

C Digitaal in- en uitschakelen Door middel van de Digitale tijdklok 230V kun je de buitenledverlichting getimed in- en uit schakelen. 

Aansluiten De Digitale tijdklok 230V steek je in een spatwaterdicht stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van de transformator in de Digitale tijdklok 230V.

OF

D Sus Smartbox Als je een smart home-systeem hebt, kun je in plaats van het bovenstaande kiezen voor de Sus Smartbox. Deze box is uitgerust met een slimme schakelaar die je kunt bedienen met de app van je eigen smart home systeem. De Sus Smartbox is dus een bedieningsapp en een transformator in één.

Aansluiten Sluit de stekker van de Sus Smartbox aan op het spatwaterdichte stopcontact. Sluit vervolgens de 24V voedingskabel aan op de Sus Smartbox.

Stap 3 

Omzetten van stroom De transformator zet de standaard 230V vanuit het stopcontact om naar een 24V veilige laagspanning. Transformators zijn te verkrijgen in diverse wattages, Suslight werkt met transformatoren van 36W, 60W en 100W. 

Belastbaarheid Het is belangrijk om de totale wattage te berekenen van alle 24V lampen die je wenst aan te sluiten op een transformator. Zo weet je exact welke transformator je dient te gebruiken voor jouw tuinverlichtingsplan. Let op! Wij raden altijd aan de transformator niet zwaarder te belasten dan 80% van het totale aantal Watt van de aangesloten tuinlampen. Wil je bijvoorbeeld 10 tuinlampen plaatsen van elk 4.0W, dan is de totale wattage 40W. Dan volstaat het gebruik van een transformator van 60W. 

Montage De transformator is IP67 en goed buiten te gebruiken. Monteer de transformator altijd horizontaal! 

Aansluiten Wanneer er is gekozen voor een Wifi stopcontact 230V of de Digitale tijdklok 230V dan steek je de stekker van de transformator in het Wifi stopcontact 230V of de Digitale tijdklok 230V (en de stekker van het wifi stopcontact/digitale tijdklok uiteraard in het spatwaterdichte stopcontact:)).  

Wanneer er is gekozen voor een Dusk to dawn 24V dan steek je de stekker van de transformator in een spatwaterdicht stopcontact. De Dusk to dawn 24V/Schemerschakelaar sluit je dan op de transformator aan.

Stap 4 

Fundament De 24V stroomkabel sluit je aan op de transformator naar keuze (36W, 52W of 100W) en deze brengt de stroom richting de armaturen. We noemen deze kabels ook wel het fundament van ons 24 Volt kabelsysteem. Omdat er geen kans is op een gevaarlijke elektrische schok is de 24V stroomkabel veilig en eenvoudig zelf te installeren. De 24V stroomkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen, namelijk 1, 2, 5, 10 en maar liefst 25 meter.  Ze kunnen `doorgelust` worden waardoor je een oppervlakte van maximaal 300 meter van licht kan voorzien!  

Met iedere verbinding ontstaat er een nieuwe overgang en daarmee overbrengingsweerstand. Om toch grotere installaties aan te kunnen zijn de connectoren zo opgebouwd dat de overbrengingsweerstand minimaal is en knipperende lampen uitblijven! De 24V stroomkabel beschikt over >1,0 mm aderdikte, is UV bestendig en waterdicht(IP 68). 

Geen schokgevaar De kabels hoeven, omdat er geen kans op een gevaarlijke elektrische schok is, niet op 60 cm diepte ingegraven te worden. Komen de kabels echter onder een gazon te liggen dan is een diepte van 15 cm aan te bevelen. Bij een (moes)tuin waar gespit gaat worden raden wij een diepte van zo`n 40 cm aan. Dit om te voorkomen dat de bekabeling doorgesneden wordt. 

Aansluiten De twee-aderige kabel heeft 2 connectoren (aansluitingen), 1 mannetje en 1 vrouwtje en hierdoor is verkeerd aansluiten uitgesloten. 

Stap 5 

Laatste verbindingsstuk Deze T-connectoren verbinden de Suslight armaturen en de stroomkabels met elkaar. De T-connector 24V is het laatste onderdeel van het Suslight 24Volt kabelsysteem. De T-connector 24V beschikt over >1,0 mm. aderdikte, is UV bestendig en waterdicht (IP68). 

Rekenen Let op! Denk om deze rekensom: het aantal 24V armaturen – 1 = het aantal T-connectoren 24V dat je nodig hebt. 

Aansluiten Omdat er geen kans is op een gevaarlijke elektrische schok is de T-connector 24V veilig en eenvoudig zelf te installeren. Deze kabel beschikt over 3 connectoren, 1 mannetje en 2 vrouwtjes. Hierdoor is verkeerd aansluiten uitgesloten.