Duurzaamheid – Suslight’s keuze van grondstoffen

Maurijn  |  19 november 2021

Grondstof Suslight kiest bewust voor aluminium als basis-grondstof voor haar behuizingen. De voordelen van aluminium t.o.v. plastic:

  • Uitzonderlijk goede recyclebaarheid.
  • Goede kwaliteit uit gerecyclede bronnen.
  • Slagvast en sterk materiaal.
  • Gaat oneindig mee.
  • Prachtige oppervlaktebehandelingen voor een prachtig eindresultaat.

Recyclebaarheid Hedendaags plastic is kwalitatief van een beter niveau dan 15 jaar geleden. De mogelijkheden voor het recyclen van plastic zijn flink verbeterd. Daarnaast is de levensduur van vele soorten plastic ook in een buitenomgeving goed te noemen. Met de juiste coating kan het zelfs een luxe uitstraling krijgen. Waarom gebruikt Suslight dan aluminium als basisproduct en geen plastic?

  • Aluminium is oneindig te recyclen.
  • Aluminium is te up-cyclen.
  • Aluminium is een uiterst sterk en slagvast materiaal.
  • Aluminium is uitermate geschikt voor een prachtige langdurige finish.

Up-cyclen Aluminium uit een gerecyclede bron verbruikt slechts een 10e van de energie van een nieuwe bron. Bij het recycling proces kan het proces zo worden ingericht dat de legering zuiverder wordt. Hierdoor heeft aluminium als grondstof altijd een waarde, ongeacht in welke vorm. Dankzij de niet transmuterende eigenschappen van aluminium kan het daarna als nieuw hergebruikt worden, zonder dat het nieuwe product daaraan aan kwaliteit inboet. Dit is voor plastic helaas niet het geval. Plastic kent in de basis 2 soorten: thermoset plastics en thermoplastics. Waarbij thermoplastics wel hergebruikt kunnen worden. Thermoplastics vervormen echter door warmte en zijn daardoor niet geschikt voor het gebruik van behuizingen.

De Aluminium Accociation schat in dat in ieder geval 75% van het ooit geproduceerde aluminium nog altijd in gebruik is. 95% tot 98% van het gebruikte aluminium in producten kan gerecycled worden. In een auto in Amerika wordt zo’n 90% van al het gebruikte aluminium hergebruikt1, mede dankzij het dis-assembly ontwerp van auto’s.

Plastic wordt veelal geproduceerd op basis van olie. Olie is een eindige grondstof, gecombineerd met de slechtere recycle eigenschappen van plastic leidt dit tot een grondstof met een enorme ecologische voetafdruk. Slechts 9% van al het plastic wordt hergebruikt!

Aluminium t.o.v. thermoplastic Aluminium is van zichzelf al enorm sterk. Plastic pas waarna het verbonden wordt met andere materialen (denk aan vezel en hars combinatie). Omdat Suslight in de basis kiest voor uitzonderlijk goed te recyclen grondstoffen is alleen thermoplastic een te overwegen alternatief.

Drie mogelijke alternatieven kunnen zijn: PDCPD, Phenolic resins & polycorbonate. Al deze 3 thermoplastics zijn geschikt voor gebruik in de buitenruimte. De thermoplastic zal vervormen bij warmte en moet daarbij UV-gestabiliseerd worden. Daarom worden er verschillende bestandsdelen toegevoegd, waardoor het thermoplastic wenselijke eigenschappen krijgt. Bijvoorbeeld door het toevoegen van carbon black wordt UV-stabiliteit bereikt. Met iedere toevoegingen wordt de recyclebaarheid van het materiaal moeilijker. Laat staan up-cyclen. Thermosets worden wel degelijk hergebruikt, maar dan in de vorm van down-cycling. Er zijn momenteel veel technieken die recycling wel mogelijk maken, maar hiervoor enorme hoeveelheden energie nodig hebben. Of er zijn dusdanig veel handelingen met chemische stoffen nodig dat de zin van het recyclen twijfelachtig wordt. Zeker wanneer men dat met aluminium vergelijkt.

Langdurig prachtig eindresultaat  Aluminium is, naast de hiervoor genoemde voordelen, esthetisch ook een prachtig product. Met een goede oppervlaktebehandeling gaat het aluminium in de eerste plaats ontzettend lang mee (tientallen jaren). Daarnaast is het perfect op de gewenste esthetische smaak te brengen. Door het oppervlak bijvoorbeeld te borstelen ontstaat er een prachtig industrieel en stijlvolle uitstraling.
Met anodiseren en poederlakken zijn er vele soorten kleuren en uitstralingen te behalen. Dit is allemaal in te passen in bestaande productietechnieken en geeft daarmee oneindig veel mogelijkheden. Dat betekent dat Suslight haar producten echt de uitstraling kan geven zoals die bedacht is. Niet alleen voor het 1e jaar, maar ook na 5 jaar ziet het product er nog geweldig uit!

five

Wij werken uitsluitend met door onszelf ontworpen buitenledverlichting. Door gebruik te maken van de nieuwste techniek met de beste kwaliteit is de verlichting goed voor 75.000 duizend branduren. Door deze hoge kwaliteit bieden wij maar liefst 5 jaar garantie op al onze producten.

Lees meer
recycling

Vanaf 2022 starten we met het innemen van oude verlichting. Onze professional, jouw hovenier of installateur, neemt de oude verlichting mee. Ze leveren dit bij ons in en wij verwerken het. Zo werk je bijna ongemerkt mee aan recycling van iets dat anders in de vuilcontainer was verdwenen.

Lees meer
erlenmeyer-1

Bij het maken van verlichting gaat het om de juiste samenstelling van de factoren. Bij Suslight is overal over nagedacht. Van grondstof en lichtkwaliteit tot vermogen en spanning. Alleen met de juiste samenstelling en de juiste productietechniek behalen wij deze hoogwaardige kwaliteit.

Lees meer
plant

“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die de huidige behoeften vervult, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.” Dit is ons bedrijfsbeleid en daar handelen we ook naar. We zijn een duurzame onderneming en blijven in beweging om nòg duurzamer te worden.

Lees meer